YAZA VEDA: SONBAHAR DETOKSU

Deniz, kum ve güneş yerini sonbahara bırakmaya hazırlanıyor. Peki ya bedeniniz sonbahara hazır mı? Yazın değişen uyku düzeni, alkol tüketimi, fazla ilaç kullanmak, kötü beslenme, düğünler, davetler, tuz ve şeker tüketiminin artması bedeninizi yormuş olabilir. Artık toparlanmanın ve eski düzeninize dönmenin tam zamanı! Hem kilo vermenize hem de toksinlerden arınmanıza yardımcı olacak bir sonbahar detoksuna ne dersiniz?

 

Vücutta toksin birikimi; halsizliğe, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, gaz ve şişkinlik problemlerine neden olabilir. Eğer uzun zamandır diyet yapıyorsak, dirençli kilomuz varsa, mevsim geçişinde kendimizi daha iyi hissetmek ve arınmak istiyorsak kontrollü bir şekilde detoks yapabiliriz. Eğer kronik bir hastalığınız varsa (diyabet, böbrek hastalığı, tansiyon vs), 18 yaşın altındaysanız, gebelik ve emziklilik dönemindeyseniz detoks programları uygulamamalısınız. Bizim buradaki hedefimiz sadece kilo vermek değil, organlarımızın temizlenme ve yenilenme işlevlerine destek olmaktır. O yüzden, tatilde ipin ucunu biraz kaçırdıysanız pişmanlık yaşamak yerine, anlatacağım noktalara dikkat ederek hızlıca toparlanabilirsiniz.

 

Yapılan en büyük yanlış, tatilden döner dönmez tartılmaktır. Bu sadece moral bozukluğu yaratır. Çünkü hava değişimi, yolculuk, sağlıksız beslenmek gibi daha birçok etmen tartıya ağırlık olarak yansıyacaktır. O yüzden tartılmak için aradan en az 3 gün geçmesini bekleyin. Bunun geçici bir durum olduğunu unutmayın.

 

Yaz döneminde değişen tuvalet alışkanlığı, çokça seyahat etmek, az su içmek ve sebze meyve tüketiminin azalması kabızlığa neden olabilir. O yüzden bağırsakları çalıştırarak işe başlayacağız. Bunun için uyanınca 1 su bardağı suyun yanında 2 adet kuru erik veya kuru kayısı yiyebilirsiniz. 1 çay kaşığı keten tohumu da yoğurda eklenerek öğünlerde tüketilebilir. Her gün içeceğiniz 1 su bardağı sade kefir ise sağlıklı bağırsaklara kavuşmanızı sağlayacaktır.

 

Tuz ve tuzlu besinlerin tüketimini minimuma indirmelisiniz. Ödem oluşumunun en büyük nedeni tuzdur. Peynir, salça, zeytin gibi besinlerin tuz içeriğini de göz önünde bulundurmalısınız.

 

Susamayı beklemeden 2-2,5 litre suyu gün sonuna kadar tüketmeye çalışmalısınız. Su tüketmekte zorlanıyorsanız içerisine 1 dilim limon, 1 parça çubuk tarçın, 2-3 yaprak nane ekleyerek aromalandırabilirsiniz.

 

Kafeine biraz ara verin. Çok fazla kahve içen biriyseniz ilk günlerde baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Bu oldukça normal bir durumdur. Detoks yapmaya karar verdiğinizde, 1 hafta öncesinde kafein alımınızı azaltmak süreç içerisinde size kolaylık sağlayacaktır. Çay-kahve yerine yeşil çay, kiraz sapı çayı, mısır püskülü ve diğer bitki çaylarını (papatya, melisa, adaçayı vb.) içebilirsiniz. Toplamda 2 kupayı geçmeyecek şekilde tüketmeniz önemlidir. Alkol ve gazlı içeceklerden detoks süresince uzak durmalısınız.

 

Yemeklerinizde özellikle fesleğen, sarımsak, kişniş, kimyon, pul biber, zerdeçal, zencefil, nane gibi baharatların şifalı etkisinden yararlanın. Baharatlar metabolizmanızı hızlandırmaya da katkı sağlayacaktır.

 

Sebze ve meyve tüketimini arttırmalısınız. Yeşil sebzeler, salatalık, ananas, koyu kırmızı meyveler bu dönemde olmazsa olmazımız! Sevdiğiniz sebzelerle smoothieler de hazırlayabilirsiniz.

 

Detoks yapmak, sadece yediklerinize dikkat etmek anlamına gelmez. Hayatınızdaki stresi azaltmak, rahatlamak, doğada hafif yürüyüşler, pilates, yoga ve meditasyon yapmak da bu sürecin bir parçasıdır.

 

Aşağıda sizlerle 3 gün uygulayabileceğiniz örnek bir liste paylaşacağım. Bu listeyi sadece sağlıklı bireyler uygulamalıdır ve belirtilen süreden fazla uygulanmamalıdır.

 

 

3 GÜNLÜK ÖRNEK SONBAHAR DETOKS PROGRAMI

 

*Uyanınca 1 su bardağı ılık su içelim. İçerisine 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ilave edelim.

 

SABAH:

- 1 su bardağı laktozsuz süt

- 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi

- 1 orta boy şeftali (kabuklu) VEYA 1 çay bardağı dondurulmuş kırmızı meyve

- Tarçın

- 4 tam ceviz içi

 

HAZIRLANIŞI: Küçük bir tencereye süt, yulaf ve tarçını koyalım. Kıvam alıncaya kadar karıştırarak pişirelim. Ocaktan aldıktan sonra üzerine dilimlediğimiz meyveyi ve parçaladığımız cevizi de ilave ederek tüketelim.

 

 

ARA ÖĞÜN:

- 1 kutu sade activia/probiyotikli yoğurt

 

 

ÖĞLE:

- 160 g Ton balıklı VEYA 120 g tavuklu salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 3 yemek kaşığı haşlanmış kinoa, limon suyu ve bol yeşillikler ile.)

 

 

ARA ÖĞÜN:

- Ödem atıcı çay (Tarife göre hazırlayalım)

 

 

AKŞAM:

- Metabolizma hızlandıran sebze çorbası (doyana kadar içebilirsiniz.)

1 ince dilim tam buğday/ekşi maya/siyez ekmeği

 

ÖDEM ATICI ÇAY:

- 2-3 dilim elma (kabuklu)

- 1 adet çubuk tarçın

- 1 avuç maydanoz

- 1 fincan demlenmiş kiraz sapı çayı

- 1 litre su

 

 

HAZIRLANIŞI: 1 fincan kiraz sapı çayını 5-6 dk demleyin. Diğer malzemeleri de ekleyip üzerine 1 litre su ilave edin. Sıcak veya soğuk olarak tüketilebilir.

 

 

METABOLİZMA HIZLANDIRAN SEBZE ÇORBASI:

- Kabak

- Domates

- Havuç

Soğan

- Sarımsak

Bol pul biber

- Çok az zeytinyağı

 

 

HAZIRLANIŞI: Tencereye ince dilimlenmiş kabak, domates ve havuçları koyun. Üzerine kıyılmış kuru soğan, ince dilimlenmiş sarımsak, bol pul biber ve az zeytinyağı ekleyin. Suda pişirin ve blendırdan geçirin.

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                       DİLVİN ÇELİK

                                                                                                                                                                                           Diyetisyen

 

SATIR DERGİSİ

EYLÜL 2022