Kadıncağız bahçesinden topladığı semizotunu, pazar yerinin yanındaki alanda satıyor. Demeti 10 lira. Ama kürk mantolu kadın, onların üç demetini 10 liraya almayı başarıyor! İyi pazarlık yapıyor. Köylü kadının acil satması gerektiği için, fırsatı değerlendiriyor.
Kulübedekiler kitabının sayfalarında ilerledikçe, alegoriler galerisinde dolaştığınızı hissediyorsunuz. O semizotu, sadece derme çatma tezgâhtaki bir bitki değil. O kürk mantolu kadın da sadece bir müşteri değil. Memleketteki utanmazlığın, kapitalizmin özündeki fırsatçılığın fotoğrafı içinde yer alıyor onlar.
Araba satış ilanlarının “acil ihtiyaçtan” diye verildiği bir memleket burası. İlanlara bakan biri, arkadaşına, “Acelem yok, kelepir denk gelirse alırım.” diyebiliyor. Acil sorun yaşayan birine rastlarsa, onun zor durumda kalmış olmasından faydalanmayı planladığını açıkça anlatıyor. Hiç utanmıyor. Çünkü bu sefil düzenin tanımladığı “ticaret” böyle. Fırsatçılık meşru.
Bu sistem içinde başarılı olanlar onlar. Farkında olarak veya olmayarak bu değerleri besleyen herkes, örneğin sistemin niteliğini onaylayan yazarlar, ebette kendilerine daha kolay yer buluyorlar. 10 liralık semizotu için pazarlık yapan o kürk mantolu kadının, kendisine iyi hizmet eden bir çalışana verdiği 50 lira bahşişi alır gibi…
Engin Kükrer, hikâyelerinde oluşturduğu alegorilerle, o bahşişi reddeden bir yazar olarak karşımıza çıkıyor. Sadece Semizotu öyküsü değil tabii, örneğin, öncesindeki Kulübedekiler, sonrasındaki Beyaz Işıklı Ada öyküleri de öyle. Zaten, Şah ve Piyon gibi, çoğu öyküsünün adı bile, bu öykülerin, anlattığından fazlasını anlatan niteliğini yansıtıyor.
Zafer Köse
Engin Kükrer
1980 yılında Eskişehir’de doğan Engin Kükrer, son olarak 2020 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Muhasebe bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Halen aynı üniversitenin muhasebe bölümünde doktora çalışmalarını sürdürmektedir.
Engin Kükrer’in bugüne kadar yazdığı beş yüzün üzerinde şiir, öykü ve yazı bulunmaktadır. Şair/yazar; 2021-2024 yılları arasında katıldığı çeşitli yarışmalarda altı kez birincilik, beş kez ikincilik, üç kez üçüncülük, dokuz kez mansiyon, dört kez jüri özel ödülü, bir kez yılın şairi ödülü, bir kez yılın öykücüsü ödülünü kazanmıştır. Ayrıca Kükrer’in dört eseri finalist olmuş, on eseri ise yarışmalarda seçki eserleri arasına girmiştir.
Bunun yanı sıra Kükrer’in, şiir, öykü, makale ve denemeleri başta Varlık olmak üzere A-Kalemler, Acemi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Akatalpa, Ars Et Medicus, Asonans, Ay, Aylak, Cumba Sanat, Derin, Edebiyat Atölyesi, Edebiyat Durağı, Edebiyat Nöbeti, Edebiyatist, Eliz Edebiyat, Eskişehir Sanat, ETOS Dergi, Güncel Sanat, İçel Sanat, İshak Edebiyat, Kar Öykü, Kar Şiir, Karnaval, KIRKSEDER, Kibele Kültür Sanat, Kukumav, Litera Edebiyat, Mahal Edebiyat, Maraşantiya, Mersin Edebiyat, Nehir’den, Nitekim, Panzehir, Poetika, Porsuk Kültür, Roman Kahramanları, Temrin, Truva Edebiyat, Türk Edebiyatı, Vet-Der Bülteni, Yazı-Yorum vb. çeşitli dergi ve kolektif kitaplarda yayımlanmıştır. Eskişehir Toplum Sanat Derneğinde (ETOS) yönetim kurulu üyesi olan Kükrer, ayrıca 2024 yılından bu yana ETOS Dergi’nin Genel Yayın Yönetmenliği görevini de yürütmektedir.
Kükrer’in Mustafa Özbey Jüri Özel Ödüllü “Babamın Kalbini Kim Çaldı? (2023)” ve “Kulübedekiler (2025)” adında iki öykü kitabı vardır.
Öykü Alanındaki Ödülleri:
2. Mustafa Özbey Öykü Yarışması, Jüri Özel Ödülü (Öykü Dosyası)
Eskişehir Sanat Derneği, 2022 Yılı Eskişehir Öykü Ödülü
Samsun Tabip Odası 4. Dr. Kamil Furtun Öykü Yarışması, Büyük Ödül
9. Yazarlık Akademisi Derneği Öykü Yarışması, Birincilik Ödülü
KÜSADER 6. Yüreğe Dokunan Kadınlar Adına Öykü Yarışması, Birincilik Ödülü
Asonans Dergi Yaratıcı Öykü Yarışması, Birincilik Ödülü
Odunpazarı Belediyesi Git Artık 2020 Mizahi Düz Yazı Yarışması, Birincilik Ödülü
Ödemiş Belediyesi Kurtuluşun 100. Yılında Kuvayı Milliye, Birincilik Ödülü
2. İlyas Halil Öykü Ödülü, İkincilik Ödülü (Öykü Dosyası)
20. Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması, İkincilik Ödülü
18. Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması, İkincilik Ödülü
Edebiyat Atölyesi Dergisi Öykü Yarışması, İkincilik Ödülü
Samsun Tabip Odası 2. Dr. Kamil Furtun Öykü Yarışması, İkincilik Ödülü
6. Güzel Ordu Öykü Yarışması, Üçüncülük Ödülü
KIRKSEDER ve Rumeli Kadın Uluslararası Öykü Yarışması, Üçüncülük Ödülü
VETDER Cumhuriyetimizin 100. Yılında M. İlhan Erdost Öykü Yarışması, Mansiyon
1. Kar Öykü Dergisi Öykü Yarışması, Mansiyon
ADEF 2022 Ferhat ile Şirin Öykü Yarışması, Mansiyon
2023 Zehirli Kalem Öykü Yarışması, Mansiyon
2022 Zehirli Kalem Öykü Yarışması, Mansiyon
7. Cumba Öykü Yarışması, Mansiyon (Dördüncülük)
Ayrıca yazarın eserleri 1. ve 2. Yılmaz Sunucu Öykü Yarışması, ATUDER Acilin Öyküsü 2022, Myrina Yayınları Öykü Yarışmasında finalist olarak seçki öyküleri arasına girmiştir.
Şiir Alanındaki Ödülleri:
Gemlik Gazetesi 2022 Altın Kalemler Şiir Yarışması (2. Etap), Yılın Şairi
Karabük “Kutlama Değil Anlaşılmak İstiyorum” Temalı Şiir Yarışması, Üçüncülük
Güncel Sanat Dergisi 13.Kaygusuz Abdal Şiir Yarışması, Alara Ödülü
Güncel Sanat Dergisi 14.Kaygusuz Abdal Şiir Yarışması, Alara Ödülü
Gemlik Gazetesi 2022 Altın Kalemler İlkbahar Şiir Yarışması, Mansiyon
Eskişehir Sanat Derneği 13. Yunus Emre Şiir Yarışması, Mansiyon
OŞYAD 24.Uluslararası Geleneksel Ekmek Ödüllü Şiir Yarışması, Jüri Özel Ödülü
OŞYAD 25.Uluslararası Geleneksel Ekmek Ödüllü Şiir Yarışması, Jüri Özel Ödülü
Ayrıca yazarın şiirleri Âşık Veysel UNESCO Şiir Yarışması, 5. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Dadaloğlu Şiir Yarışması, Büyük Taarruz’un 100. Yılında Ahde Vefa Şiir Yarışması, Ece Ayhan 2022 Ulusal Şiir Yarışması, Mehmet Akif Ersoy Ulusal Şiir Yarışması, 9.Simit Çay Şiir Yarışması, 11.Kaygusuz Abdal Şiir Yarışması ve 1.Neyzen Tevfik Şiir/ Hiciv Yarışması’nda seçki şiirleri arasına girmiştir.