KANSERDEN KORUNMAK İÇİN SAĞLIKLI BESLENME REHBERİ

Kanser, ölüm nedenleri arasında hem ülkemizde hem de dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Genetik faktörler etkili olsa da davranış değişikliğiyle birçok risk faktörünü önleyebiliriz. Bunlar tütün kullanımı, fazla kilolu ya da şişman/obez olma, meyve ve sebzeden fakir beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol tüketimi olarak örneklendirilebilir.

 

Antioksidan yönünden zengin besinlerle beslenin!

 

Kansere karşı koruyucu etkilerini bildiğimiz sarımsak, soğan, kereviz, karnabahar, lahana, pırasa, üzüm çekirdeği ekstresi sağlıklı antioksidan besinlerdendir. Antioksidanlar, hücreleri hasardan korur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Çilek, böğürtlen, yaban mersini gibi koyu kırmızı meyveler de önemli antioksidanlardan olup hücre yenilenmesini sağlar. Beyaz ve yeşil çayın bu kadar popüler olmasının nedeni güçlü antioksidan içeriğe sahip olmalarıdır. Yüksek C vitamini içeren turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler de antioksidan besinler olup birçok kanser türüne karşı koruyucudur. Domateste likopen bulunur ve bu fitokimyasallar kanserle savaşmada rol alırlar. A, C, E vitaminleri içerdiği için meyve ve sebzeleri de beslenmenizden eksik etmeyin.

 

Posa alımınızı artırın!

 

Posadan zengin beslenme, olası sindirim sistemi rahatsızlıklarını önler. Kolon ve rektum kanserlerini önlemek için; tam tahıllı besinler, kurubaklagiller, sebze ve meyveler beslenmeye eklenmelidir. Meyveleri iyice yıkadıktan sonra kabuklarıyla tüketmeniz de posa alımınızı artıracaktır.

 

Yağ alımınızı azaltın!

 

Yüksek yağlı diyetler sadece kalp hastalıkları için risk değildir. Meme, kolon ve prostat kanserleri de yüksek yağlı beslenme ile ilişkilidir. Hayvansal yağların yerine bitkisel yağları tercih edebilirsiniz.

 

 

 

 

Alkol tüketiminizi kontrol altında tutun!

 

Alkol tüketimi, özellikle fazla miktarda tüketenlerde, karaciğer kanseri riskini arttırır. Bu nedenle kadınlar 1 kadehten fazla, erkekler ise 2 kadehten fazla alkol tüketmemelidir. Alkol alımı sigara ile birleştiğinde; ağız, gırtlak, boğaz ve yemek borusu kanseri risklerini artırıcı etki göstermektedir.

 

Paketli ürünlerin tüketimi de maalesef her geçen gün artmaktadır. Bununla birlikte vücuda alınan katkı maddesi miktarı da artar. Mümkün olduğunca ev yemekleri yemeniz ve doğal besinleri tercih etmeniz sağlığınız açısından daha yararlı olacaktır. Ayrıca, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse birçok kanserin iyileşme olasılığının da yüksek olduğu bilinen bir gerçektir. 4 Şubat, kanser konusunda farkındalığı ve eğitimi artırarak her yıl milyonlarca önlenebilir ölümün önüne geçmek için Dünya Kanser Günü olarak ilan edilmiştir. Siz de kanserden korunmak ve kendinize uygun taramaları yaptırmak için; Toplum Sağlığı Merkezlerine (TSM) bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’ne başvurabilirsiniz.

Sağlıkla kalın ve bunun için belki de en önemli olarak hareketli bir yaşamı benimseyin.

 

DİLVİN ÇELİK

   Diyetisyen

SATIR DERGİSİ

ŞUBAT 2023