BİR STRESTEN DİĞERİNE: EVLİLİK SONRASI KİLOLAR

Düğünlerle dolu bir yaz sezonunu geride bıraktık. Düğün sonrası tatiller, gezmeler derken artık evimize döndük ve ne olduysa işte ondan sonra oldu. Beslenme düzenimiz değişti. Kilo almaya başladık. Asıl önemli olan, bunu ne zaman fark ettiğimiz, iki ay sonra mı yoksa iki yıl mı? Ne kadar erken o kadar iyi. Ama şimdi en başa dönelim ve aslında süreç nasıl ilerlemiş ona bakalım.

Düğün öncesindeki stres ve koşuşturmaca kilo kaybetmenize neden olabilir. Evlendikten sonra yoğunluğun bir anda bitmesiyle rahatladığımızı hissederiz. Balayı için her şey dahil otele gitmek ve açık büfelerdeki sınırsız seçenek, rahatlamayla birlikte bizim için ödül haline gelir. Başlangıçta bu seçenekler cazip gözükse de fark etmeden kilo alımının ilk adımlarını atmış oluruz.

Biriyle aynı evi paylaşmak, farklı yeme kültürlerine uyum sağlamak, yemek denemeleri yapmak gibi bizim için yeni olan durumlar, evliliğe alışma sürecinde beslenmemizi etkileyen önemli noktalardır. Çünkü eşler, hem kilo alma hem de kilo verme konusunda birbirinden oldukça etkilenir. Eğer diyet sürecinde bize uyum sağlayan bir partnerimiz varsa daha rahat kilo verebiliriz. Bu durum motivasyonumuzu da arttırır. Tam tersini düşünürsek, kek/kurabiye olmadan çay içmeyen, sebze tüketmeyen, dizi izlerken atıştırmalık tüketme alışkanlığı olan bir partnerimiz varsa kilo almaya eğilimli oluruz.

Bunların dışında, ülkemizde geleneksel olarak yeni evlenen çiftlerin evi ziyaret edilir, yemekler hazırlanarak misafirler ağırlanır. Aile büyükleri de yine kendi evlerine davet eder. İlk aylarda sık sık yapılan bu yemekli planlar, yavaş yavaş kilo olarak bize geri döner. Stresli günleri geride bıraktık derken artık büyüyen Artık bu durum sizi mutsuz etmeye başladıysa hayatınızda birkaç şeyi değiştirmenin zamanı gelmiş demektir:

* Kilo almaya başladığınızı fark ettiyseniz ve kontrolü sağlamakta zorlanıyorsanız bir diyetisyenden destek alabilirsiniz.

* Eşinizle birlikte bir spor salonuna kaydolabilir, yürüyüşler planlayabilirsiniz.

* Posa alımını artırmak, öğünlerinize salata eklemek faydalı olacaktır. En az haftanın 4 günü tencere yemeği yemeye çalışın. Böylece hem düşük kalorili bir yemek tüketirsiniz hem de yüksek posa alarak bağırsak sağlığınızı korursunuz.

* Markete gitmeden önce ihtiyaçlarınızı not edin. Abur cuburları evinizde bulundurmamak sürece katkı sağlayacaktır.

* Öğünleri atlamayın. Uzun süreli açlıklar, pratik ve kolay besinler tüketmemize neden olabilir.

* Akşam yemeğinden sonra bir şeyler atıştırmayın.

* Tatlı yerine meyve tercih edin. Her akşam yemek sonrası tatlı yemeyi sonlandırın.  Tatlı yemek istediğinizde eşinizle paylaşın.

* Bol su tüketin, birbirinize su içmeyi hatırlatın.

* Yemeklerin yanında asitli içecekler yerine ayran, maden suyu tercih edin.

* Alkol tüketiminizi azaltın.

 

DİLVİN ÇELİK

Diyetisyen

SATIR DERGİSİ

ARALIK 2022