ANKARA'DA ÖYKÜ KONUŞULDU: HAYATIN HİKAYESİNDEN GÜNÜMÜZ ÖYKÜCÜLÜĞÜNE
Uluslararası Öykü Günleri Derneği, 2-4 Mayıs tarihlerinde Başkent Ankara Öykü Günlerini gerçekleştirdi. Editörlerimiz Zafer Köse ve Umut Şener de “Hayatın Hikayesinden Günümüz Öykücülüğüne” başlıklı panelde, yazar Semrin Şahin’le birlikte yer aldılar.
Çocuk kitapları yazarı İclal Nur’un moderatörlüğünü yaptığı oturumda ilk olarak Zafer Köse söz aldı.
“Anlamak-anlatmak-değiştirmek; birbiriyle ilişkili kavramlar” diye sözlerine başlayan Köse, Nazım Hikmet’ten Beş Satırla şiirini okudu. Edebiyatın hayattan kaçış yolu, hobi gibi algılanmasına karşılık, hayata müdahale eden, ne yaşadığımızı kavramaya çalışan bir edebiyat anlayışının önemine vurgu yaptı.
Kuş seslerinden örnek vererek, seslerin güzelliğini huzur bulmak ve dinlenmek gibi gerekçelere bağlamanın yanılgı olduğunu söyledi ve “Onlar hayat mücadelesinin sesleri. Zaten o nedenle güzel. Edebiyatın güzelliği de ancak insanın hayat mücadelesini anlatmasından gelir.” dedi.
Duyguların, düşüncelerin, her türlü gereksinimin karşılanması için uğraşan, çalışan insanların hikayesinin anlamlı olduğunu söyleyerek sunumunu bitirdi.
Semrin Şahin, yazan bir kadın olarak kişisel deneyimlerini paylaştı.
Umut Şener, hikâye anlatıcılığı içinde öykünün yerini tartıştığı bir sunum yaptı. Hayatın hikayesinin çok eski zamanlardan beri ve çok değişik yollarla anlatıldığını söyleyerek, öykü yazmak ya da öyküler nasıl bir hikaye anlatıcılığıdır, sorusuna cevap aradı.
Anlatıcı konusuna değinen Şener; “Sözlü anlatıda anlatıcı gerçek, canlı biridir; yazılı anlatıda ise kurmacanın bir parçasıdır ve yaratımın bir sonucudur.” dedi.
“Yazılı anlatıcılık yollarından biri günümüz öykücülüğüdür. Bizler için iki yönlüdür. Yaratmak zordur, burada duyguyu geçirmek, okura gösterebilmek gibi dramatik yapıyı kurarken yapmamız gerekenler vardır; diğer yandan sözlü gelenekle taşınan hayatın hikayesi toplumsal hafızayı yaratmıştır ve yazarları besler.” diyerek öykü yazarlarına, yazan hikaye anlatıcıları denilebileceğini söyledi. Yazarların hayatla sıkı bağlar kuran birer hikaye toplayıcı olmasının önemini vurguladı.
Edebiyatla ilgili pek çok başlıkta oturumların yapıldığı Başkent Öykü Günlerinde yetişkinlerin yanı sıra çocuklara yönelik atölyeler de gerçekleştirildi.