Zafer Köse, Cabir Özyıldız'ın ikinci öykü kitabı Dünyanın Bütün Karıncaları üzerine yazdı.
Öykünün başında Nurettin’e eleştirel bakıyoruz. Vurdumduymaz tavırlarından dolayı kınıyoruz onu. Duyarsız kişiliğinin farkında bile olmayışına biraz öfke de duyuyoruz.
Bilmiyoruz ki hayatı boyunca başına neler gelmiştir. Sadece, öyküde anlatılan, yaşadığı son olayı öğreniyoruz. Öylesine büyük bir yıkımı nasıl da suskun, durgun, tek başına yaşıyor!
Birileriyle konuşsa, içini döküp saçsa azcık rahatlayacak, ama kime anlatabilir ki böyle bir şeyi? Birilerine anlatmak bir yana, insan kendi kendine bile böyle konuları düşünmek istemez.
Kaldıramayacağı gerçekleri görmemek, konuşmamak, düşünmemek gibi tercihler, herhangi bir karara gerek kalmadan, çoğu zaman farkında olmadan uygulanır. Keşke biraz daha duyarsız olabilse Nurettin.
Peki, Nurettin’in okuduğumuz günlerden önceki yılları hakkında ne biliyoruz? Nasıl öyle kolay yargılıyoruz?
Duyarsızlığı anlatan duyarlı bir yazar, Cabir Özyıldız. Dünyanın Bütün Karıncaları kitabındaki öykülerinde, kahramanların iç sıkıntısını da okuru sıkmadan anlatıyor. Canlı bir dille.
Okur, yalnızlığını bile paylaşabileceği bir dert ortağı olarak görecektir Özyıldız’ı.
Zafer Köse
Cabir Özyıldız
1978’de Adana’da doğdu. Öyküleri; Parşömen Edebiyat, Oggito, Buluntu Kutusu, İshak Edebiyat, Poesis Edebiyat, Yazı-yorum, Pandedebiyat, Ters Akan Sanat dergilerinin dijital platformlarında ve Sakin Yurt dergisinde yayımlandı. 2023 yılında ilk öykü kitabı Eski Zaman Türküsü yayımlandı.
***
Dünyanın Bütün Karıncaları, Arka Kapak Metni:
Süper Organizma, karıncaların birbirine kenetlenip adeta tek vücut olarak hareket etmelerine verilen isimdir.
Ki bu durum zor şartlarda sıklıkla kendini gösterir. Böylelikle “bir”in üstesinden gelemeyeceği işler “bin” olup halledilir.
Kim bilir, belki de bundan sebep “Yeryüzünün tüm karıncaları, birleşin” demiştir Yaşar Kemal.
Ancak şu an asıl konumuz bilim değil, edebiyat. Elinizde tuttuğunuz bu kitap da size bunu fazlasıyla sunuyor. Yerle yeksan olmuş dünyanın, yerin dibine batmış insanlığın karşısında ustanın çağrısını, maharetli, şahsına münhasır üslubuyla yineliyor Cabir Özyıldız.